Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności w ZSUiS
Dodane przez admin dnia 27. listopad 2018 23:15:55

     W piątek, 23 listopada, rozstrzygnięty został etap okręgowy XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W rywalizacji o zwycięstwo i awans do centralnego etapu Olimpiady wzięło udział 160 spośród 753 uczniów z 39 szkół w całej Polsce. Rozgrywki przeprowadzono w siedmiu okręgach, zaś ich gospodarzem w okręgu katowickim, obejmującym szkoły ze Śląska, Małopolski i zachodniej części Podkarpacia, był, już po raz piąty, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle. Uczennice ZSUiS – Barbara Ulaszek i Katarzyna Piróg zostały laureatkami tych eliminacji, zdobywając odpowiednio I i II miejsce.


Treść rozszerzona

     W piątek, 23 listopada, rozstrzygnięty został etap okręgowy XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W rywalizacji o zwycięstwo i awans do centralnego etapu Olimpiady wzięło udział 160 spośród 753 uczniów z 39 szkół w całej Polsce. Rozgrywki przeprowadzono w siedmiu okręgach, zaś ich gospodarzem w okręgu katowickim, obejmującym szkoły ze Śląska, Małopolski i zachodniej części Podkarpacia, był, już po raz piąty, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle. Uczennice ZSUiS – Barbara Ulaszek i Katarzyna Piróg zostały laureatkami tych eliminacji, zdobywając odpowiednio I i II miejsce.

     Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego, stąd czynny udział przedstawicieli tych placówek w pracach związanych z  przebiegiem konkursowych zmagań. Do Jasła przybył pan dr inż. Artur Szwengiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przewodniczył pracom Komisji Oceniającej. W uroczystości otwarcia olimpiady uczestniczył też pan Andrzej Konopka – naczelnik Wydziału Rozwoju, Promocji  i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Jaśle.           

     W półfinałowym współzawodnictwie w Jaśle wzięli udział uczniowie VI Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie i Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle godnie reprezentowali uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie technika technologii żywności: Katarzyna Brożyna, Weronika Gąsior, Izabela Głód, Katarzyna Piróg i Barbara Ulaszek z klasy 4 oraz  Bartłomiej Smoleń z klasy 3, którzy przygotowywali się do udziału w olimpiadzie pod kierunkiem nauczycielek przedmiotów zawodowych – Urszuli Ochały, Teresy Szczudło i Lidii Gicali.

Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym z nich uczestnicy rozwiązywali test, po którym osoby z najwyższą ilością punktów kwalifikowały się do drugiej, ustnej części rozgrywek. W jej wyniku wyłonieni zostali zwycięzcy, a są to:

I miejsce – Barbara Ulaszek z ZSUiS w Jaśle

II miejsce – Katarzyna Piróg z ZSUiS w Jaśle  

III miejsce –ex aequo  reprezentantki ZSP w Myślenicach

                                  i ZSPS w Krakowie

Pamiątkowe dyplomy oraz nagrody i upominki wszystkim uczestnikom Olimpiady wręczyli: pan Artur Szwengiel i dyrektor ZSUiS – pani Renata Skórka.

     Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się i dalszych sukcesów w finale, który odbędzie się w marcu 2019 r. w Poznaniu.

ZSUiS

 

<<FOTOGALERIA>>