I miejsce w ogólnopolskim konkursie cukierniczym dla Patrycji!
Dodane przez admin dnia 11. grudzień 2017 22:23:19

     W ubiegłym tygodniu poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Akademii Mistrza „Bake & Play”, którego organizatorem i fundatorem nagród są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. Spośród 79 prac zgłoszonych do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa, Jury wybrało najciekawsze. Tort wykonany przez Patrycję Janusz z klasy 3 TS (zawód technik technologii żywności) w ZSUiS w Jaśle, decyzją jurorów, zdobył I miejsce.


Treść rozszerzona

     W ubiegłym tygodniu poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Akademii Mistrza „Bake & Play”, którego organizatorem i fundatorem nagród są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. Spośród 79 prac zgłoszonych do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa, Jury wybrało najciekawsze. Tort wykonany przez Patrycję Janusz z klasy 3 TS (zawód technik technologii żywności) w ZSUiS w Jaśle, decyzją jurorów, zdobył I miejsce.

     Wdzięczny temat tegorocznej edycji konkursu – „Wodny świat” – dał uczestnikom wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Cechy te, jak również oryginalność i wygląd pracy, dobór składników i kompozycja smakowa to główne kryteria, którymi Konkursowe Jury pod przewodnictwem Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, kierowało się podczas oceny prac konkursowych.

     Dla Patrycji inspiracją przy tworzeniu motywów dekoracyjnych stała się piracka opowieść o tajemniczej Czarnej Perle i morskim stworze Krakenie. Jej tort – „Raj czekoladowo-gruszkowy” urzeka niezwykłą oryginalnością zdobnictwa, precyzją wykonania najdrobniejszych detali, wykorzystaniem różnorodnych materiałów i technik dekoratorskich. Niewątpliwie były to atuty, które, docenione przez jury,  przyniosły Patrycji zwycięstwo oraz atrakcyjne nagrody. Wśród nich jest m.in. bon o wartości 500 zł na zakup sprzętu cukierniczego oraz pobyt w Hotelu Kazimierzówka w Kazimierzu Dolnym, w trakcie którego odbędzie się dwudniowe szkolenie z florystyki cukierniczej. Szkolenie to poprowadzi „polska królowa tortów” – pani Iga Sarzyńska.

     Swoje pomysłowe, wspaniałe torty zgłosili do konkursu również inni uczniowie ZSUiS: Bartłomiej Smoleń z klasy 2 TS („Głębinowy zawrót głowy”), Anna Furman z klasy 3 TS („Wynurzona syrenka”) oraz Anna Jamrogowicz z klasy 2 TS („Księżniczka zaklęta w złotą rybkę”).  Podobnie jak Patrycja, wykazali się oni niezwykłymi zdolnościami plastycznymi, fantazją, kreatywnością i praktycznymi umiejętnościami, czym zasłużyli sobie na szczere słowa uznania.

     Warto tu wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas zajęć w pracowni cukierniczej, ale również w czasie różnorodnych warsztatów cukierniczych i wyjazdów szkoleniowych organizowanych przez szkołę w ramach realizowanego od czterech lat programu „Akademia Młodego Cukiernika”. W założeniach Akademii jest m.in. stały kontakt z profesjonalistami i pasjonatami cukiernictwa. W tym roku szkoła podjęła współpracę z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała Patrycję i Bartka w ich przygotowaniach do konkursu.

Wszystkim uczestnikom konkursu i ich opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

 

ZSUiS w Jaśle

<<FOTOGALERIA>>