19 Kwiecień 2019
Nasze kierunki w roku szkolnym 2019/20

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY ODiDZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

Plan lekcji (.pdf)

Matura 2018 (.pdf)

Wykaz podręczników 2018/2019

Egzamin maturalny i zawodowy 2019

ORE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Oferta Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
REPREZENTANTKI ZSUiS WŚRÓD NAJLEPSZYCH W POLSCE
REPREZENTANTKI ZSUiS WŚRÓD NAJLEPSZYCH W POLSCE

     XXI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności już za nami. Z grona ponad 800 uczestników z 45 szkół z całej Polski, do udziału w etapie centralnym zakwalifikowało się 45 uczniów z 25 szkół. Byli to ci spośród startujących, którzy podczas eliminacji szkolnych i okręgowych wykazali się największą wiedzą z branży przetwórczej, analitycznej i ekonomicznej. W tym doborowym towarzystwie, również w tym roku, nie zabrakło reprezentantek jasielskiego ZSUiS. Uczennice technikum kształcące się w zawodzie technik technologii żywności – Katarzyna Piróg i Barbara Ulaszek zdobyły tytuły finalistek Olimpiady Wiedzy o Żywności 2019.

     Finał konkursu, którego organizatorem jest poznański Uniwersytet Przyrodniczy i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, odbył się w dniach 14 – 15. 03. w Poznaniu. Przebiegał on w dwóch etapach. W pierwszym dniu turnieju uczestnicy rozwiązywali zadania testowe, natomiast drugi dzień rozgrywek upłynął pod znakiem części ustnej, przeprowadzonej w formie pewnego rodzaju teleturnieju.

     Oficjalne rozstrzygnięcie Olimpiady i uroczystość rozdania nagród, dyplomów i zaświadczeń uświetnili swoją obecnością szczególni goście –  profesorowie Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu a także przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego i Kuratorium Oświaty. Fakt ten, jak również oprawa gali – wspaniała sala reprezentacyjna Kolegium Rungego, nadały temu wydarzeniu wyjątkową rangę.

     Udział w etapie centralnym Olimpiady był dla wszystkich niezwykłym przeżyciem. Z jednej strony – to ogromne emocje towarzyszące rozgrywkom, z drugiej zaś – możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami jak również okazja do nawiązania nowych znajomości i poznania ciekawych miejsc. Organizatorzy zadbali bowiem nie tylko o sprawny przebieg współzawodnictwa, ale również o urozmaicone spędzenie wolnego czasu. Niewątpliwą atrakcją był spacer po poznańskiej Starówce i zwiedzenie Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego.

     Start w Olimpiadzie wymagał od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, tym bardziej cieszy sukces naszych reprezentantek. Wysiłek związany z przygotowaniem się do tak ważnego konkursu przyniósł, prócz ogromnej satysfakcji, również wymierne efekty – Kasia Piróg i Basia Ulaszek zdobyły też indeks na wybraną uczelnię kształcącą w kierunkach branży spożywczej i żywieniowej. 

     Naszym finalistkom, a także zaangażowanym w ich przygotowanie do udziału w Olimpiadzie nauczycielkom – Urszuli Ochale, Teresie Szczudło i Lidii Gicali serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 

<<FOTOGALERIA>>

Przetłumacz stronę

Aktualna godzina
BIP i ePUAP
Losowa fotografia
Ostatnio dodane informacje
Komunikat 10.04.2019 20:02:02
Komunikat 08.04.2019 12:51:54
Ogłoszenie w sprawie... 05.04.2019 14:04:46
Ponadregionalny konk... 28.03.2019 17:00:00
Nabór na szkolenia 16 25.03.2019 15:00:00
REPREZENTANTKI ZSUiS... 20.03.2019 14:10:02
Nabór na szkolenia 15 11.03.2019 17:00:00
Najnowsze artykuły
Zostań rodziną zastę...
Pomoc dla osób niepe...
Technik chłodnictwa ...
BS I st. - Fryzjer
Technik przemysłu mody
Technik usług fryzje...
Branżowa Szkoła I st...
Odwiedziny gości
Dziś:68
Wczoraj:138
W tym tygodniu:956
W tym miesiącu:7,981
W tym roku:41,968
Wszystkich:1,923,837