20 Marzec 2019
Nasze kierunki w roku szkolnym 2019/20

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY ODiDZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

Plan lekcji (.pdf)

Matura 2018 (.pdf)

Wykaz podręczników 2018/2019

Egzamin maturalny i zawodowy 2019

ORE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Oferta Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
ZSUiS WICEMISTRZEM POLSKI W CUKIERNICTWIE
ZSUiS WICEMISTRZEM POLSKI W CUKIERNICTWIE

     Drużyna młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS odniosła wspaniały sukces. Podczas IX Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, nad którym honorowy patronat objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, uczniowie technikum kształcący się w zawodzie technik technologii żywności – Bartłomiej Smoleń i Maksymilian Czechowicz, wywalczyli II miejsce i tytuł Wicemistrzów Polski.

     Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych rozegrany został 20.02., w Warszawie, w trakcie największych w Polsce targów cukierniczych EXPO SWEET 2019. Wzięło w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, które pomyślnie przeszły eliminacje wstępne i spośród drużyn z kilkudziesięciu szkół z całej Polski kształcących w zawodach branży cukierniczej, zostały najwyżej ocenione przez jury. Mistrzowskie rozgrywki poprowadził sławny Maestro Czekolady E. Wedel – Janusz Profus.

     Zadanie konkursowe było dla młodych cukierników prawdziwym testem kreatywności, umiejętności i cukierniczego kunsztu, ale również opanowania. W wyznaczonym na wykonanie zadania czasie (zaledwie 2,5 godziny) należało wykonać 2 torty, których dekoracje miały nawiązywać do tematu tegorocznego turnieju: „Leonardo da Vinci – malarz czy inżynier”. Pracy zawodników oraz jej efektom bacznie przyglądało się konkursowe jury – znani w Polsce, i nie tylko, mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Mistrza Świata w cukiernictwie – Tomasza Dekera. Ich ocenie podlegała organizacja pracy wraz z fachowością i precyzją wykonania, sposób udekorowania i zaprezentowania tortu oraz jego walory smakowe.

     Przygotowany przez naszych reprezentantów tort stanowił niezwykle subtelne połączenie smaku migdałowo-pomarańczowego biszkoptu z nutą pistacji i posmakiem galaretki z czarnej porzeczki i czarnego bzu, zestawione z czekoladowym musem i orzechową kruszonką. Elementy dekoracyjne użyte do aranżacji toru inspirowane były jednym z najsłynniejszych rysunków Leonarda da Vinci – człowiekiem witruwiańskim oraz konstruktorskimi pracami Mistrza. Wszystkie detale były wykonane z masy cukrowej i malowane ręcznie różnorodnymi technikami. Niebanalna ekspozycja tortu, który został zaprezentowany na płótnie malarskim oprawionym w ozdobną ramę, dopełniła całości.

     Bartek i Maks wykazali się niezwykłą kreatywnością, znajomością nowatorskich technik zdobniczych i szeroko rozumianym profesjonalizmem. Efekt końcowy ich pracy zyskał podziw widzów i uznanie jurorów, czego dowodem jest uzyskany wynik – Wicemistrzostwo Polski. Prócz tego zaszczytnego tytułu uczniowie zdobyli srebrne medale, zestawy profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu oraz albumowe wydawnictwa fachowe. Nagrodą dla szkoły był puchar, czek o wartości 5000 zł na doposażenie pracowni cukierniczej oraz zestaw profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu.

     Rywalizacja między zespołami była bardzo zacięta i przebiegała na prawdziwie mistrzowskim poziomie. Stres związany ze startem w finale tak prestiżowego turnieju potęgowany był przez presję czasu i świadomość oceny przez uznanych mistrzów cukierniczego fachu, mimo to nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania. Nie bez znaczenia było dla nich wsparcie grupy szkolnych koleżanek i kolegów, którzy w historycznych strojach nawiązujących do epoki Leonarda da Vinci, niestrudzenie im kibicowali. Warto nadmienić, że stroje te wykonali uczniowie technikum przemysłu mody w szkolnych pracowniach odzieżowych.

     Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Bartka i Maksa, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem. Było to również nowe, inspirujące doświadczenie, które, w co mocno wierzymy, będzie motywować młodzież do dalszego rozwijania swoich pasji.

     Uzyskany w konkursie wynik to sukces zarówno uczniów, jak i ich opiekunów zaangażowanych w przygotowania do startu w turnieju – Justyny Cyran i współpracującej z ZSUiS Elżbiety Jareckiej z pracowni cukierniczej Torcikowo w Jaśle. Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 ZSUiS Jasło

<<FOTOGALERIA>>

Przetłumacz stronę

Aktualna godzina
BIP i ePUAP
Losowa fotografia
Ostatnio dodane informacje
Nabór na szkolenia 15 11.03.2019 17:00:00
ZSUiS WICEMISTRZEM P... 24.02.2019 12:49:28
Wyniki konkursu KREA... 03.02.2019 11:37:08
Rzemiosło tematem pr... 02.02.2019 19:58:17
Konkurs STOP MOWIE N... 24.01.2019 22:06:16
Konferencja naukowa ... 09.01.2019 19:00:00
Razem na święta 03.01.2019 17:00:00
Najnowsze artykuły
Pomoc dla osób niepe...
Technik chłodnictwa ...
BS I st. - Fryzjer
Technik przemysłu mody
Technik usług fryzje...
Branżowa Szkoła I st...
Cukiernik
Odwiedziny gości
Dziś:94
Wczoraj:275
W tym tygodniu:627
W tym miesiącu:6,111
W tym roku:28,923
Wszystkich:1,910,792