19 Grudzień 2018
Nasze kierunki w roku szkolnym 2017/18

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły

ZSUiS - opisy zawodów

Z życia szkoły

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY ODiDZ

Plan rozwoju ZSUiS

Informacje dla gimnazjalistów

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

Plan lekcji (.pdf)

Matura 2018 (.pdf)

Wykaz podręczników 2018/2019

Egzamin maturalny i zawodowy 2019

ORE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Oferta Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
MŁODZI CUKIERNICY Z ZSUIS NA MISTRZOSTWACH POLSKI EXPO SWEET 2018
MŁODZI CUKIERNICY Z ZSUIS NA MISTRZOSTWACH POLSKI EXPO SWEET 2018

     28 lutego 2018 r., w Warszawie, w czasie trwania X Międzynarodowych Targów Cukierniczych EXPO SWEET, rozstrzygnięte zostały VIII Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Wśród najlepszych drużyn zakwalifikowanych do ścisłego finału był też zespół z jasielskiego ZSUiS. Uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie technik technologii żywności – Patrycja Janusz oraz Bartłomiej Smoleń, godnie reprezentowali szkołę w tym prestiżowym turnieju.

 

     Do udziały w Mistrzostwach zgłosiły się 52 szkoły z całej Polski, które prowadzą kształcenie w zawodach branży cukierniczej. Po przeprowadzonych kwalifikacjach, do udziału w finale dopuszczono 12 dwuosobowych drużyn, których konkursowe prace i praktyczne umiejętności zostały najwyżej ocenione przez jury.

     Zadanie konkursowe było dla młodych cukierników nie lada wyzwaniem. W zaledwie 2,5 godzinnym czasie zmagań mieli oni przygotować 2 torty i 9 deserów. Dekoracje wykonanych wyrobów miały odnosić się do tematu przewodniego, którym w podczas tegorocznej edycji turnieju była „Fantastyka i Fantasy”. Pracę zawodników oraz jej efekty oceniali sławni mistrzowie i znawcy branży cukierniczej: Michał Turzyński, Jarosław Pankiewicz, Sebastian Krauzowicz, Jacek Zięba, Caroline Radziszewska, Robert Główka i Sebastian Sobczyński.

     Torty w wykonaniu Patrycji i Bartka to harmonijne zestawienie smaku orzechów laskowych i płatków migdałowych z pigwą, skarmelizowaną pomarańczą i czekoladowym ganaszem. Fantazyjne dekoracje wykorzystane do aranżacji tortu, w tym stylizowany ptak oraz charakterystyczny miecz i tarcza, nawiązywały do powieści fantasy Jarosława Grzędowicza pt. „Pan lodowego ogrodu”.

     Przygotowane przez naszych reprezentantów desery wpisują się w najnowsze trendy sztuki cukierniczej. Jogurtowy mus z żelką mango i pitają na wypełnionym ganaszem baileys, migdałowym cieście urzekał ciekawą kompozycją smaków, lekkością formy oraz oryginalnym zdobnictwem.

     Rywalizacja między zespołami była bardzo zacięta i przebiegała na iście mistrzowskim poziomie. Stres związany ze startem w finale tak dużego i prestiżowego konkursu, potęgowany był przez presję czasu i świadomość oceny przez uznanych mistrzów cukierniczego fachu. Nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania i wspaniale zaprezentowali się w gronie najlepszych w Polsce młodych, cukierniczych talentów. Wykazali się dużą kreatywnością oraz znajomością nowoczesnych sposobów dekoratorskich. Umiejętnie wykorzystywali różnorodne surowce i materiały cukiernicze, które niejednokrotnie wymagają stosowania odmiennych, często skomplikowanych technik cukierniczych.

      Udział w Mistrzostwach był dla Patrycji i Bartka niezapomnianym przeżyciem i nowym, niezwykłym doświadczeniem. To również wielki sukces uczniów oraz zaangażowanych w ich przygotowanie do tego konkursu nauczycieli zawodu – Ewy Zawilińskiej i Justyny Cyran. Swój wkład w realizację projektu miała też pracownia „Torcikowo” Elżbiety Jareckiej.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

                                                                                                                                 ZSUiS

<<FOTOGALERIA>>

Przetłumacz stronę

Aktualna godzina
BIP i ePUAP
Losowa fotografia
Ostatnio dodane informacje
Międzyszkolny konkur... 18.12.2018 12:54:29
Nabór na szkolenia 14 16.12.2018 13:32:21
Dzień świątecznej cz... 05.12.2018 12:57:33
Ogólnopolska Olimpia... 27.11.2018 23:15:55
"Najlepszy uczeń w z... 10.11.2018 15:00:00
"Wola narodu jest mo... 10.11.2018 15:00:00
100-lecie Odzyskania... 07.11.2018 17:16:00
Najnowsze artykuły
Pomoc dla osób niepe...
Technik chłodnictwa ...
BS I st. - Fryzjer
Technik przemysłu mody
Technik usług fryzje...
Branżowa Szkoła I st...
Cukiernik
Odwiedziny gości
Dziś:206
Wczoraj:503
W tym tygodniu:1,163
W tym miesiącu:7,081
W tym roku:105,753
Wszystkich:1,880,079