22 Luty 2020
Nasze kierunki w roku szkolnym 2019/20

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

Plan lekcji (.pdf)

Matura 2019 (.pdf)

Wykaz podręczników na rok szkolny 2019/2020

Egzamin maturalny i zawodowy 2019

ORE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Oferta Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
I miejsce w konkursie MasterChef dla zespołu z ZSUiS
I miejsce w konkursie MasterChef dla zespołu z ZSUiS

     W dniu 23 marca 2017 r. w krośnieńskiej PWSZ odbyły się Akademickie Dni Nauki. W spotkaniu uczestniczyła młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich również uczniowie ZSUiS w Jaśle, kształcący się w zawodzie technik technologii żywności. Przygotowane na ten dzień wykłady i zajęcia warsztatowe cieszyły się dużym zainteresowaniem, jednak najwięcej emocji wśród uczestników wzbudził II konkurs kulinarny MasterChef – „Studencka bomba witaminowa”. Jego zwycięzcami zostali reprezentanci ZSUiS.

     Swój udział w konkursie zgłosiło 11 trzyosobowych zespołów z 9-ciu szkół o profilu spożywczym z województwa małopolskiego i podkarpackiego. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch rodzajów zimnych przekąsek na bazie surowców obowiązkowych, tj. suszonych śliwek i sera mozzarella. Uzupełnieniem był przygotowany przez organizatorów kosz różnorodnych produktów spożywczych, z którego uczestnicy mogli korzystać zgodnie z własna inwencją i potrzebami.

     Pracę zespołów i jego efekty oceniało konkursowe jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele uczelni, krośnieńskiego Sanepid-u oraz restauratorzy. Brali oni pod uwagę wrażenie ogólne, estetykę i finezję przygotowania, łatwość przyrządzania oraz smak przekąsek.

Komisja konkursowa najwyżej oceniła zespół z ZSUiS w składzie: Julia Czajka, Anna Jamrogowicz i Bartłomiej Smoleń z klasy 1 TS, za przekąski „Koreczki a´la Caprese” oraz „Bajkowe żaglowce na piasku”.

     Druga reprezentacja naszej szkoły w składzie: Patrycja Janusz, Agata Filipak i Katarzyna Piróg z klasy 2 TS otrzymała wyróżnienie w kategorii „pomysłowość wykonania”.

     Udział w Akademickich Dniach Nauki był dla naszych uczniów ciekawą formą poszerzenia swoich wiadomości z zakresu bezpieczeństwa żywności, pozwolił im też rozwijać swoje zainteresowania z zakresu dietetyki i zagadnień żywieniowych. Młodzież miała też okazję wykazać się kreatywnością i umiejętnością wypracowania pomysłowych, oryginalnych rozwiązań, a także zaprezentować swoje umiejętności praktyczne.

     Serdecznie gratulujemy młodym adeptom sztuki kulinarnej, życzymy dalszych sukcesów i kolejnych „pysznych” pomysłów.

 

ZSUiS Jasło               

<<FOTOGALERIA>>

 

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia