29 Luty 2020
Nasze kierunki w roku szkolnym 2019/20

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

Plan lekcji (.pdf)

Matura 2019 (.pdf)

Wykaz podręczników na rok szkolny 2019/2020

Egzamin maturalny i zawodowy 2019

ORE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Oferta Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Goście z UTW w Zespole Szkół nr 2 w Jaśle
Goście z UTW w Zespole Szkół nr 2 w Jaśle

Zespół Szkół nr 2 w Jaśle w dniu 14.04.2011 r. gościł słuchaczy jasielskiego oddziału Uniwersytetu Trzeciego Wieku, dla których przygotowano przedświąteczne spotkanie „przy wielkanocnym jajku”. To piękny przykład zbliżenia pokoleń. Podjęci goście mogli zapoznać się z ofertą edukacyjną szkoły, szczególnie z zakresu branży spożywczej, a także przekonać się o umiejętnościach przygotowywania przyjęć okolicznościowych, które, pod kierunkiem nauczycielek zajęć praktycznych, zaprezentowali uczniowie klas technikum technologii żywności i innych klas spożywczych.

Rozpoczęta w lutym współpraca ZS nr 2 w Jaśle z UTW rozwija się. To już drugie wspólne spotkanie. Wtedy młodzież klas odzieżowych i fryzjerskich mogła gościć na Uniwersytecie Trzeciego Wieku i zaprezentować swój dorobek i kunszt w wykonywaniu strojów i fryzur. Tym razem możliwość pochwalenia się swoimi umiejętnościami zawodowymi mieli uczniowie różnych kierunków prowadzonych w ZS nr 2. Wśród podejmowanych gości był wiceburmistrz Jasła pan Leszek Znamirowski oraz władze UTW – prezes, pani Irena Becla oraz wiceprezes, pani Waleria Ćwik.

Podczas oficjalnej części spotkania licznie przybyłych gości przywitała dyrekcja szkoły, tj. pani dyrektor Renata Skórka oraz wicedyrektorzy Justyna Cyran i Andrzej Bosak. Po powitaniu głos zabrała nauczycielka przedmiotów spożywczych Lidia Gicala, która przedstawiła prezentację zawodów spożywczych oferowanych przez szkołę. Podczas wystąpienia słuchacze zapoznali się z perspektywami dla absolwentów poszczególnych kierunków, prowadzonym w szkole kształceniem umiejętności zawodowych oraz sukcesami uczniów w konkursach i olimpiadach zawodowych.

Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy. Po części oficjalnej rozpoczęło się spotkanie towarzyskie połączone z degustacją przygotowanych w szkolnych pracowniach cukierniczej i gastronomicznej potraw i wypieków świątecznych. Wszystkie pyszności przygotowali uczniowie klas spożywczych pod opieką nauczycielek zajęć praktycznych: Celiny Płoskonki, Haliny Kędzior i Romany Żółtek. Wystrój sali i stołów przygotowały z uczennicami nauczycielki przedmiotów zawodowych: Monika Kamińska, Renata Słowik i Małgorzata Janiga.

Równolegle z uroczystością odbył się kiermasz charytatywny przygotowany przez Samorząd Uczniowski i Szkolny Klub Wolontariatu. Podczas kiermaszu zaoferowano szeroki wybór ozdób świątecznych oraz babeczki wielkanocne.

Słuchacze UTW mieli okazję spotkać się w tym przedświątecznym okresie i złożyć sobie najlepsze życzenia wielkanocne.

Więcej zdjęć w fotogalerii

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia